Ekstremsport byr på spenning og adrenalinkick, men innebærer også en betydelig risiko.
Det er ikke uten grunn at disse aktivitetene betegnes som ekstreme – faren for skade er høyere enn ved mer ordinære idretter.
Spørsmålet mange stiller seg, er om forsikringen faktisk dekker uforutsette hendelser knyttet til ekstremsport.
Selv har jeg vært boende i Thailand noen år allerede. Her har jeg sett at mange har tegnet reiseforsikring uten ekstremsportdekning…for deretter å slå seg heftig når de har drevet med paragliding eller lignende.
Enten det er fallskjermhopping, dykking eller off-piste skikjøring, bør du undersøke forsikringsvilkårene nøye før du kaster deg ut i eventyret.
Spørsmålene vi skal svare på i denne artikkelen, er:
- Hvor kan du skaffe beste reiseforsikring som dekker ekstremsport?
- Hvor mye mer koster slike forsikringer?
- Hva kan de økonomiske konsekvensene bli av å IKKE være dekket?
- Samt gi svar på noen ofte stilte spørsmål.

Usikker på om du har beste forsikringsselskap?
Tjenestetorget har – per 2025 – den beste tjenesten til å skaffe deg bedre vilkår.
- 100 % uforpliktende søknad.
- Tar kun få minutter å fylle ut.
- Få tre tilbud på forsikring – på kort tid.
Ferien som kan bli en økonomisk fallgruve

Den kanskje største formen for ekstremsport er å reise på ferie uten forsikring. Et uhell kan raskt forvandle en opplevelsesrik tur til en økonomisk katastrofe.
Uten reiseforsikring må du selv dekke kostnadene ved en eventuell skade, og i mange land kan sykehusregninger beløpe seg til hundretusener av kroner.

Usikker på om du har beste forsikringsselskap?
Tjenestetorget har – per 2025 – den beste tjenesten til å skaffe deg bedre vilkår.
- 100 % uforpliktende søknad.
- Tar kun få minutter å fylle ut.
- Få tre tilbud på forsikring – på kort tid.
Flere reiseforsikringer kommer med begrensninger

Spesielt risikabelt er det å delta i aktiviteter som faller inn under ekstremsport uten en forsikring som eksplisitt dekker dette. Mange reiseforsikringer har begrensninger på hvilke idretter og aktiviteter som inngår i standarddekningen.
Hvis du planlegger å prøve strikkhopp, klippeklatring eller dypdykk, er det avgjørende å sjekke vilkårene nøye og eventuelt tegne en utvidet dekning.
Vi ser spesielt at flere av reiseforsikringene for studenter ikke dekker uhell relatert til ekstremsport.
Hvilke ekstremsporter dekkes av reiseforsikringen?

De fleste ordinære reiseforsikringer dekker vanlige aktiviteter som sykling, ski, snowboard og enklere vannsport, men når det gjelder mer risikofylte aktiviteter, varierer dekningen fra selskap til selskap.
Rafting, dykking ned til 40 meter og offisiell skikjøring i preparerte løyper er ofte inkludert i vanlige forsikringspakker. Derimot faller ekstremsporter som basehopping, paragliding, wingsuit-flyvning og dykking dypere enn 40 meter vanligvis utenfor standarddekningen.
Dette er aktiviteter som krever spesialforsikring eller utvidet dekning.

Usikker på om du har beste forsikringsselskap?
Tjenestetorget har – per 2025 – den beste tjenesten til å skaffe deg bedre vilkår.
- 100 % uforpliktende søknad.
- Tar kun få minutter å fylle ut.
- Få tre tilbud på forsikring – på kort tid.
«Jeg trodde jeg var dekket…»
En vanlig misforståelse er at alle idretter dekkes så lenge man er på reise, men dette stemmer ikke.
Luftsporter og risikofylt motorsport er eksempler på gråsoner hvor mange forsikringsselskaper har eksklusjonsklausuler.
Det er derfor essensielt å lese forsikringsvilkårene nøye før du setter kursen mot eventyret.

Fornuft og forsikring går hånd i hånd
Selv om du har en forsikring som dekker ekstremsport, betyr ikke det at du har frihet til å ta ubegrensede sjanser.
Forsikringsselskaper forbeholder seg retten til å avslå erstatningskrav hvis de vurderer at skaden skyldes grov uaktsomhet.
Aldri bland alkohol inn i bildet
Alkohol og ekstremsport er en dårlig kombinasjon – ikke bare med tanke på sikkerhet, men også når det gjelder forsikringsdekning. Mange nordmenn kombinerer ferie og alkohol med ekstremsportaktiviteter, uten å tenke over at dette kan ugyldiggjøre forsikringen.
Vi ser flere ganger at norske forsikringsselskaper nekter å utbetale forsikringspenger hvis det kan bevises at klienten har vært overstadig beruset. Vårt råd er å aldri utføre noen former for idrett/risikofylte aktiviteter i ruspåvirket tilstand.
Hvis du deltar i en risikofylt aktivitet mens du er påvirket av alkohol eller rusmidler, er sjansen stor for at forsikringsselskapet avviser kravet ditt.
Hvordan finne riktig forsikring for ekstremsport i 2025?

Hvis du planlegger å delta i ekstremsport, er det avgjørende å sammenligne forsikringer og velge en som gir tilstrekkelig beskyttelse.
Forsikringsselskapene tilbyr ulike grader av dekning, og noen er mer spesialiserte enn andre når det gjelder risikofylte aktiviteter.
Også når du er på ferie.
Les (de kjedelige) vilkårspapirene nøye
Start med å undersøke hvilke aktiviteter du faktisk skal delta i og sjekk vilkårene hos ulike selskaper. Noen tilbyr tilleggspakker for ekstremsport, mens andre inkluderer det i sine premium-forsikringer.
Det kan også være lurt å se på om forsikringen dekker redningsaksjoner, medisinsk evakuering og eventuelle langvarige behandlingskostnader i etterkant av en skade.
Ved å gjøre grundige undersøkelser før du reiser, unngår du ubehagelige overraskelser dersom uhellet først er ute. Sammenlign priser, sjekk hva forsikringen faktisk dekker, og sørg for at du er tilstrekkelig beskyttet – slik kan du nyte spenningen i ekstremsporten uten å sette økonomien på spill.
Ofte stilte spørsmål
Dekker vanlig reiseforsikring ekstremsport, eller trenger jeg en egen forsikring?
Nei, de fleste vanlige reiseforsikringer ekskluderer ekstremsport eller har svært begrenset dekning. Hvis du driver med aktiviteter som fallskjermhopping, dykking, off-piste skikjøring eller klatring, bør du ha en spesialtilpasset ekstremsportforsikring som dekker både skader, redningsaksjoner og medisinske utgifter.
Hva skjer hvis jeg blir skadet i utlandet og trenger medisinsk evakuering?
Ekstremsportforsikring dekker ofte kostnader for medisinsk evakuering, inkludert helikoptertransport og hjemreise om nødvendig.
Uten forsikring kan slike operasjoner bli svært kostbare. Det er viktig å sjekke om forsikringen dekker alle typer redningsoperasjoner i det landet du befinner deg i.
Er det begrensninger på hvilke aktiviteter som dekkes av ekstremsportforsikring?
Ja, forsikringsselskapene har ofte en liste over godkjente aktiviteter, og enkelte høy-risikoaktiviteter kan kreve tilleggspremie eller spesialdekning.
For eksempel kan basehopping eller teknisk dykking ha egne regler. Sjekk alltid vilkårene for å være sikker på at din sport er inkludert.